Vad bidde det 2023?

en bild av ett inslaget paket

Ofta får jag höra en ödmjuk och självkritisk suck i form av… men det händer väl inget särskilt hos oss..? Då kan det vara bra att skriva en lite kort resumè över vad som faktiskt sker.

2023 har varit historiskt på det sätt att vi tillsammans med 2022 och 2024 har ett jämställdhetslyft i Sverige, det innebär.. pengar! Särskilda pengar för särskilda jämställdhetsinsatser som delats till alla länsstyrelser i Sverige. Det innebär ju stöd för mer insatser för delmål 1-5. Med hjälp av detta har vi bland annat kunnat genomföra program för Jämställt Näringsliv tillsammans med bästa MakeEqual. Härlig avslutning i februari och ett fullsatt Skansen på Jämställdhetsdagen 26 augusti på temat just Jämställt näringsliv. (kölapp liksom – när händer det i jämställdhetssammanhang??? 😊) Och det kommer en fortsättning under 2024.

Vi har haft förmånen att genomföra en trestegsraket med fantastiska Forum Jämställdhet utifrån ”HUR styr vi och integrerar jämställdhet, på riktigt?” Härlig uppslutning och kanske också en fortsättning? Tillsammans med Kalmar kommun har vi tagit fram en Vägledning för jämställdhetsintegrering där SAM dyker upp. Den hoppas vi kan vara ett stöd för kommuner och myndigheter i sitt arbete.

Internationella kvinnodagen blev ”Mamma i kamouflage”. Med bland annat en oförglömlig presentation av Försvarets arbete med jämställdhet. Frida Linehagen! Vilken stjärna. Googla vetja! En annan stjärna som vi haft möjligheten att sprida till länet är Tomas Gunnarsson, Genusfotografen som hjälper oss att sätta fingret på vad Genusmedveten kommunikation är. Alltid härligt att samverka! Och googla på honom med för tusan!

En inspirerande Pride vecka blev det i länet med ett spretigt och bra program som länsstyrelsen samordnare. Härlig kraft i länet där varje verksamhet bidrog utifrån sina förutsättningar. En annan uppmärksamhetsvecka är En kommun fri från våld som genomfördes i kalla november, oranga färger (orange day 25 nov) lite här och där, föreläsningar och uppmärksamhet på sociala medier.

Ambassadörerna Mäns våld mot kvinnor har träffats så klart och diskuterat hur man som man i högre grad kan ta ställning för att motverka destruktiva mansideal. Något som alla länets Åk 7-8-9 fick möjlighet till via en föreläsning med influencern Atilla Yoldas. Tack Vimmerby kommun för initiaitvet och Kommunförbundet för samverkan.

Året har såklart inneburit massor av erfarenhetsutbyten och nätverksträffar. Vi tog beslut att lägga ner jämställdhetsnätverket till förmån för att ingå i ett övergripande folkhälsonätverk tillsammans med Mänskliga rättigheterfrågor. Vi har diskuterat jämställdhetsuppdrag i våra skolnätverksträffar, på våra Barn och unganätverk. Vi har varit ute i många verksamheter och spridit vår kampanj ”Det finns våld” I samverkan med barnrättsuppdraget där barn, tjejer, killar och ickebinäras rätt till en vardag fri från all form av våld, särskilt det relationella våldet i unga partnerrelationer. Alltid fantastiskt kul att vara ute i verkligheten och prata med förändringsagenter. Våra framtagna Kommunblad har gett en bra grund i samverkan med kommuner att prata om Barn och ungas uppväxtvillkor – och genomföra jämställdhetsanalyser utifrån tjejer och killars villkor.

Vi blir bäst när vi gör saker tillsammans. Länsstyrelserna tog ett gemensamt beslut att gå samman för att skapa en helheltsbild av jämställda arbetsvillkor. Under hösten kom en analys där man jämfört kvinnodominerade och mansdominerade villkor i alla Sveriges kommuner och regioner. Spännande läsning, som också samverkar finns med bästa Nobelpriset i ekonomi! Det är skilda villkor….Minns en härlig höstdag i Västervik när vi pratade om insatser med länets alla personalchefer. Gott gry!

Internt hos oss på länsstyrelsen har vi menssäkrat vår arbetsplats – (ja, det är en viktig villkorsfråga) genom att använda Red Locker. Vi har kört uppmärksamhetskampanjer för att lyfta jämställdhetsfrågan ett snäpp högre bland medarbetare. Starta samtal om HUR. Vi har arbetat fram ett ramverk runt ”Mot diskriminering och för lika rättigheter” där arbetet med att ta fram handlingsplan fortsätter under våren.

Mycket tid har gått till att revidera vår regionala jämställdhetsstrategi Ett jämställt Kalmar län 2017-27, som kommer att implementeras i länet under 2024. Nya fokusområden, men samma mål. Det blir bra! Stort tack till arbetsgruppen för input och boost.

Och tänk, precis när året var nytt fick länsstyrelsen tillsammans med fina grannen Kalmar länsmuseum ta emot Kalmar kommuns externa jämställdhetspris. Det är vi stolta över. Kul att podden Ljus på kvinnor fick lite ljus!

Men kanske är det alla små saker som sätter sig mest? Alla inspirerande samtal med förändringsagenter som på sitt vis klurar, tänker, agerar och bidrar till en jämställd värld. Det är i trygga och spontana samtal ideer kläcks, kraft manas fram och stöd finns. I ett av samtalen lyftes en fråga… ”När får vi dricka cava”?

Den är i allra högsta grad relevant, och cava blir som en symbol för ”fira”. Kan med fördel bytas ut till alkoholfritt bubbel. Det kan vara en utmaning att veta när vi är i mål med ett arbete som ska kvalitetssäkra att ett arbete integreras, om och om igen. Hela tiden. Som en evighetsmaskin. Men där behöver vi ibland bestämma oss för ”När är vi framme”. Och sätta lite hållpunkter för när vi ska klappa oss på axeln och fira. Det är mitt ledighetsmedskick. När huvudet fått vila – tänka kloka tankar om när du tänker fira! Vilka delmål har vi i arbetet med jämställdhet? När Sverige är jämställt ligger ju tyvärr för låååångt bort. Själv tänker jag fira när strategin är klar, layoutad och publicerad!

Varmt tack till alla och en var för era insatser 2023, stora som små. Ni vet ju att… för att göra en skog så krävs det både stora ståtliga tallar och små söta granar.

Tillsammans blickar vi framåt ett nytt år med härlig förnyad kraft.

God ledighet!

med vänlig hälsning

Helen Nilsson Sakkunnig jämställdhet Länsstyrelsen Kalmar län