Start › Kunskap om genus
Kunskap om hur strukturella villkor och olika maktordningar påverkar män och kvinnor är en förutsättning för ett systematiskt och effektfullt jämställdhetsarbete. Genus, det vill säga normer och förväntningar på vad som är ”manligt” och ”kvinnligt” ligger till grund för överordningar och underordningar mellan män och kvinnor i samhället. Därför måste kunskapsutveckling ske både på individnivå och på gruppnivå om förändringsarbetet ska kunna komma igång. Utan spaning – ingen aning. Och om vi inte har någon aning är det svårt att veta vad vi ska göra. En viktig start är basutbildning och att därmed också börja fundera över vilka normer kring kön som finns i verksamheten.
Och DU.. – vilka normer kring kön bär du? Begränsar de? Eller möjliggör de? Snäva? Breda? Vilka lådor för kön reproducerar du? Eller utmanar? Så att villkor och makt blir samma för män och kvinnor, pojkar och flickor?
Behöver du och dina kolleger baskunskap?
Länsstyrelsen Kalmar län har tagit fram en basutbildning som är webbaserad och gratis. Den tar ca 1,5 timme att göra och det finns en handledning till.
Den finns här: Basutbildning Jämställdhetsintegrering
De fem viktigaste länkarna för arbetet? Här finns dem! Där hittar du både kunskapsunderlag, rapporter och verktyg:
Till regeringens sida om Jämställdhetsintegrering
Få syn på normer! UR/play Filmer om normer
Om härskartekniker Poesi för fiskar
En kort film om normer Om normer för män
Genusfotografen Bilder som förändrar världen
Forskare Lucas Gottzen föreläser En mer mänskligare maskulinitet
Genusvetare Mikael Almen föreläser Normer som måste brytas
Ett metodmaterial Machofabriken