Målet handlar om att utöka kvinnors representation i samhällets samtliga maktsfärer, som till exempel kvinnors och mäns lika möjligheter att delta i och påverka de aktiviteter och processer som formar våra tankar och idèer, såväl som vem som får igenom sina ideér och vem som sitter i vilka beslutande forum och arbetsgrupper. Det handlar om vem som utses, vem som får chansen till uppdrag i både offentlig verksamhet och i till exempel föreningsliv. Delmål 1 handlar om beslutsprocesser och inflytande i dessa, om vem som blir hörd och vem som får information.
Delmål 1 mäts genom :
På genderEQ-bloggen hittar du fler tips och information om länsstyrelsens insatser på området!
Hur ser det ut i länet?
I Kalmar län är det betydligt fler män än kvinnor som har höga maktpositioner, både när det gäller folkvalda positioner och chefsfunktioner. Ju högre nivå- desto fler män. Statistiken visar också att fler kvinnor än män avslutar sina politiska uppdrag. Fler kvinnor än män utsätts för trakasserier och hot i samband med politiska uppdrag. Även bland unga kvinnor och män/tjejer och killar är det skillnad på upplevelse av inflytande och delaktighet. Viljan och faktiskt deltagande i inflytandeprocesser är större bland unga kvinnor än unga män.
Illustration Simon Camilo
Här kan du läsa mer om hur det ser ut både på länsnivå och kommunnivå:
Här kan du läsa mer om regeringens insatser:
Utredning kring makt och inflytande Makt, mål och myndighet
Till Jämställdhetsmyndigheten Rapport Ett sekel av rösträtt
Metodmaterial kring makt och inflytande Jämställt hela tiden
Rapport om jämställdhetsutveckling Global Gender Gap report 2020
SKR om representation Sammanställning av politisk representation
Metoder för inkluderande mötesteknik Metodbanken
Härskartekniker och främjartekniker ENSO bekräftartekniker
Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.