Målet handlar om mäns våld i nära relationer som ska upphöra; alla former av fysiskt, psykiskt och sexuellt våld som utövas mot kvinnor och flickor. Målet handlar också om att människor oavsett könsidentitet ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp, sexualitet och reproduktion. Det handlar om att arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av kvinnor och flickor. Målet innefattar även arbete mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål och kommersialisering och exploatering av kvinnokroppen i reklam, medier och pornografi.
Det kan till exempel också handla om rätten att inte bli trakasserad på sin arbetsplats, på sin skola, i sin förening eller på offentlig plats. Det kan handla om ett arbete med trygga och vålds,- och porrfria miljöer och att arbeta förebyggande mot machokultur och utmana normalisering av våldsamt språkbruk.
Delmål sex mäts genom:
Kopplat till delmål sex finns en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Den innehåller fyra vägledande målsättningar:
Har du frågor? Vill du veta mer? Kontakta länsstyrelsens särskilda samordnare;
zandra.persson@lansstyrelsen.se, linn.bergsten.ahrens@lansstyrelsen.se eller lena.jenisch@lansstyrelsen.se
Hur ser det ut i länet?
Av Brottsförebyggande rådets statistik framgår att sex av länets 12 kommuner har en högre andel anmälda brott rörande grov kvinnofridskränkning än riket i stort. #metoo-rörelsen som startade under hösten 2017 visar att kvinnor, oavsett klass och ursprung, utsätts för könsrelaterade trakasserier och kränkningar. I Friends nätrapport 2017 framkommer bland annat att var femte tjej mellan 10–16 år blivit utsatt för sexuella trakasserier. Könsrelaterade kränkningar, könsmobbing och sexuella trakasserier är vanligare mot kvinnor än mot män.
Betydligt fler kvinnor än män känner oro för att utsättas för överfall eller misshandel samt känner sig otrygga vid utevistelse. Fler kvinnor än män väljer ofta en annan väg eller färdsätt på grund av oro för att utsättas för brott, misshandel eller överfall. Betydligt fler kvinnor än män är utsatta för sexualbrott och våld i nära relation. Fler unga män än unga kvinnor (16-24) utsätts för misshandel och överfall på offentlig plats. Fler kvinnor än män är utsatta för våld i nära relation i hemmet, där förövaren är känd.
Här kan du läsa mer om hur det ser ut både på länsnivå och kommunnivå:
Här kan du läsa mer om regeringens insatser:
Här kan du läsa mer om Jämställdhetsmyndighetens uppdrag:
Insatser och uppdrag Mäns våld mot kvinnor
Här kan du läsa om länsstyrelsens uppdrag:
Nationellt Centrum för kvinnofrid har verktyg och stöd Webbstöd för kommuner
Nationellt Centrum för kvinnofrid har utbildningar inom våld Webbkurs Om våld
Grundläggande kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck webbkurs heder.se
Basprogram om våld mot barn Barnafrid – Linköpings universitet (liu.se)
Jämställdhetsmyndighetens webbutbildning Sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel
Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck hedersfortryck.se
Unizons hemsida Rapporter och metoder; våld, porr, sexuella trakasserier
Organisationen MÄN För en jämställd värld utan våld
Kunskap om våld i nära relation mot personer med funktionsnedsättningar Det finns stunder – Amphi