Forum Jämställdhet 2022

foto Statsminister Magdalena Andersson

Forum Jämställdhet är över för denna gången. För andra året i rad samlades jämställdhetsarbetare i ett digitalt forum när Sveriges största jämställdhetskonferens gick av stapeln den 8-9 februari. Värd var Stockholm stad och konferensen anordnades som vanligt av Sveriges Kvinnolobby.

Och ja, många är vi. Jämställdhetsarbetare alltså. Ett arbete som ibland kan tyckas ensamt och utsatt, har vi tur finns det en av oss i en verksamhet. Har vi riktig tur har verksamheten satsat på en organisation för jämställdhetsintegrering med central samordnare, jämställdhetsutvecklare eller motsvarande på varje förvaltning och till och med på varje enhet. Jämställdhetsarbete behöver personalresurser. Det är ett arbete som inte görs av sig självt.

Forum Jämställdhet är ett värdefullt och återkommande kompetensinslag med tillfälle för påfyllnad i sakkunskapsväskan men erbjuder också viktig plattform för att knyta kontakter, hitta stjärnor, och inte minst träffa kolleger så att känslan ”vi är många” kan infinna sig. I alla fall en gång om året!

Årets Forum var ganska nerskalat men erbjöd ändå många tillfällen till utveckling och påfyllnad.

Vad sägs om:

Invigningstal av statsminister Magdalena Andersson. ”Många segrar är uppnådda (apropå glastaket med kvinna som statsminister) men frågan är.. vilken är nästa seger”?

Alltid briljanta Clara Berglund från Kvinnolobbyn kring den ständigt aktuella frågan och ibland heta potatisen kring könsuppdelad statistik. Se och hör hennes brandtal här: Brandtal: Jämställdhetsarbete kan aldrig vara könsneutralt | Sveriges kvinnolobby

Partiledardebatt med alla partiledarna (nåja nästan alla) som var rörande överens om att jämställdhetsfrågor är 1. Viktiga, 2. Måste prioriteras. Lite mer oeniga i HUR förstås. Det blir spännande att se hur starka frågorna om jämställdhet blir i valet.

Jämställdhetsminister Eva Nordmark utfrågades kring prioriterade insatser i jämställdhetsarbetet. Mycket fokus på förebyggande insatser för att mota hedersvåld och förtryck, mäns våld mot kvinnor och arbetsmarknadsfrågor samt ekonomisk jämställdhet. Jämställdhetsministern avslutade med ”Kvinnans plats är på jobbet”

Starkast för mig var samtalet med Eldra Jacksson III som länge levt i gängkriminalitet i USA, ”Bakom varje skjutande bad guy så finns en traumatiserad liten kille” Det blev särskilt levande några dagar senare vid skjutningen i Kalmar.

Starkt är också när Tommy Malm och Jimmy Jansson kommunchef, resp. kommunstyrelsens ordförande i ett seminarium om Långsiktigt arbete och jämställd styrning i offentlig sektor menar att det är viktigt att synliggöra, prata om ojämställdhet samt att ha resurser för konkreta insatser. ”Det är inte bara omoraliskt att inte analysera insatser utifrån kön, det är direkt tjänstefel”. De fortsatte genom att lyfta fakta – det är inte tjejer som står för läktarvåldet, misshandel mot partner i hemmet, sexuella trakasserier på nätet och på skolgårdar, gängskjutningar och detta måste vi våga prata om.

Är arbetsmiljölagen sexistisk? Det var ett annat intressant seminarium där forskare gjort undersökningar kring arbetsmiljölagen, som nu har många år på nacken. Den är skapad utifrån en manligt kodad kontext och tar inte hänsyn till ett mer modernt och digitaliserat arbetsliv. Den missar många arbetsmiljöfrågor som är viktiga för kvinnor och som kan drabba kvinnor i högre grad än män. Behovet av översyn? Jajamen!

Missade du forum? Ta´t lugnt. Det finns möjligheter att ta del av inspelat material. Det kommer succesivt ut i antingen Forums facebookkanal, Kvinnolobbyns hemsida eller i forumjamstalldhet.se. SVT Forum

Och till slut lite priser!

Stort grattis till Arbetsförmedlingen som vann Svenska jämställdhetspriset! Här finns motiveringen: Arbetsförmedlingen vinner Svenska Jämställdhetspriset 2022 – Forum Jämställdhet (forumjamstalldhet.se)

Och riktigt roligt att Ann Bomans pris gick till Lena Johansson för sitt enträgna och mångåriga arbete med könsuppdelad statistik. En av basen i ett konkret oh systematiskt arbete med jämställdhet.

Vi ses i Malmö nästa år 7-8 februari!  …och Du – fundera på vem från din verksamhet som ska åka och fylla på – det är värt det. Jag lovar!

Mvh Helen Nilsson, jämställdhetsarbetare, Länsstyrelsen Kalmar län