Vilken stolt vecka!

bild av färgglada balonger

…och nu fortsätter vi jobba på resten av året! Varje dag, vid varje möte, i varje process!

Kalmarsund Pride är en fantastiskt viktig vecka som bidrar på många sätt för att både utveckla kunskap och för att synliggöra mänskliga rättigheter med fokus på hbtq-rättigheter. Den sätter verkligen fokus på viktiga frågor om inkludering, om normmedvetenhet, om makt och utrymme. Den hjälper oss både på individnivå och organisationsnivå, på både Varandet och Görandet. I år var det femårs jubileum och det manar till eftertanke om utvecklingen de senaste åren. Frågor om hbtq-rättigheter kan tyckas vara självklara men tyvärr ser det inte riktigt ut så, varken internationellt, nationellt eller för den delen lokalt i vårt län. Vi har mycket kvar att göra för att nå ett samhälle där vi har rätt att vara den vi är, älska den vi vill och få ta plats på lika villkor.  Från ett länsperspektiv är det oerhört kul att se att Kalmarsund pride gått från ett Kalmarevent till en länsövergripande manifestation! Med invigning i Oskarshamn och med olika event runt om i länet och bussar med folk från olika kommuner i vårt avlånga län till prideparaden på lördagen. Kalmarsund pride är allas Pride, hela länets stolthet!

I år deltog så klart länsstyrelsen med olika typer av event:

Alexandra (samordnare för föräldraskap) och Helen (sakkunnig jämställdhet) var på Emmabodas bibliotek och pratade om Genussmart föräldraskap – ge ditt barn 100 möjligheter istället för två. tack till Emma på Studieförbundet Vuxenskolan som ordnade!

Länsstyrelsen med länsråd malin Almqvist i spetsen hade traditionsenligt strategiskt samtal på Residenset kring våra länsgemensamma utmaningar Kompetensutveckling, Styrning och Systematik. Deltagarna fick då med sig personliga uppdrag som det blir uppföljning på om ett halvår. Det blir spännande!

Länsstyrelsen, Linnèuniversitetet och Kalmar kommun bjöd allmänheten på en oförglömlig berättelse om Jenny som blev Lukas. Född i fel kropp. starkt, gripande och viktigt om hur traditionella uppfatningar om kön leder till ohälsa, trakasserier och kränkningar.

 

Och prideveckan avslutades med en folklig manifestation med Prideparade genom Kalmar. och som sig bör…solen sken på stolta fanor i regnbågens alla färger!

Nu är flaggorna nedtagna, men de vajar i våra hjärtan! Berättelser om Jenny och Lukas finns kvar och ger kraft och mod för att fortsätta jobba aktivt för allas rätt. 365 dagar om året.

Och du vet väl vad DU kan göra? 

  • Läs på om hbtq-rättigheter, eller brist på hbtq-rättigheter!
  • Lyssna på berättelser om hur det är att leva ”utanför normen”
  • Använd inte ord för homosexualitet som skällsord
  • Skoja inte om andra villkor. det är alltid roliga att skoja med, istället för om
  • Förutsätt inte ett visst kön på personer. Du kan inte veta
  • Intressen, färger, egenskaper, yrken, sjukdomssymtom, idrotter och så vidare har inte KÖN
  • Vänj dig vid att använda begreppet HEN
  • Undvik begrepp som ”normal”. Värdera inte olikheter
  • Fundera och utmana dina egna fördomar

…och du…vi föds inte till homofober. Vi blir det.