Vi är många

Bild av en scen med talare Forum jämställdhet

Forum Jämställdhet i Karlstad är över för denna gång. Och för en deltagare som varit med några år är det samma känsla som är väldigt stark efter varje gång. Vi är många. Vi är inte ensamma. Det må gå trögt. Och som någon idol sa- ”Ojämställdhetens gravitation är stark”. Men vi är många som på ett eller annat sätt arbetar energiskt, kanske med olika metoder, men i alla fall mot samma håll, en jämställd framtid.

En varm rekommendation att delta för alla er som arbetar med jämställdhet – och vem gör inte det? Oavsett om man har uppdraget som strateg, chef, förtroendevald eller mest bara nyfiken på jämställdhet generellt och vill lära sig mer. Häng med! Fantastiskt forum för att nätverka och utbyta tankar, kunskap och ideèr som tar oss närmre målet om en jämställd framtid. Nästa gång är det i Lund.

Årets forum, ett fullbokat sådant med ca 1300 deltagare, hade fin bredd och många parallella metodverkstäder, brandtal och seminarier samtidigt med det öppna programmet. Och den börjar såklart med ståpäls när Kristin Amparo med sin kraftfulla stämma sjunger, När ett barn dör. Då dör även vi.

Höjdpunkter?

  • Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer grillade jämställdhetsminister Paulina Brandberg för att få svar på varför jämställdhet backar i Sverige.
  • SVT Värmland om det demokratiska problemet med att manliga nätverk som utestänger kvinnor, ex Frimurare och vad som händer med det demokratiska styret och representation när löften om lojalitet mellan män kommer in i chefstoppar. Homosocial rekrytering är stark.
  • Jämställdhetsmyndighetens dragning av rapporten ”Ojämna insatser för jämställdheten”. Tydligt om varför metoden integrering behöver styrning och det är kanske dags att prata om lagstiftning?
  • Uppfriskande om vilka ekonomiska fördelar och hälsovinster vi skulle få av kortare arbetsdag. Bara vinster ju! Med forskare Brendan Burchell.
  • Gustav Trolle (Center mot våldsbejakande extremism) om kvinnohat i våldsbejakande miljöer och vad det får för konsekvenser. Varför är Andrew Tate till exempel så ”populär” i vissa kretsar? Han ger ett alternativ till att vara ett offer…
  • Ett fullsatt seminarie när länsstyrelserna presenterade slutsatserna i rapporten om Ojämställda villkor på arbetsmarknad. Tack Eskilstuna och Kalmar kommun för era intressanta och lärande dragningar!
bild av två föreläsare
Liselotte Ross och Maria Holgersson, Kalmar kommun
  • Unizon och UN Women om att tjejer, flickor, tanter, kvinnor fortfarande är de som är mest utsatta när det gäller ekonomisk kris, konflikter, våld och krig. Och när ett barn dör, då dör även vi.

Och sist men först i programmet. En ny bekantskap. Och en helt fantastisk sådan; Emma Holten. Lägg namnet på minnet. Aktivist och konsult och en rasande kvick hjärna om hur ekonomisk styrning kan bidra till jämställdhet. Om att vi måste omvärdera hur vi tänker kring obetalt och betalt arbete. Om vad som är produktion och hur vi värderar det. Mycket spännande att följa hennes arbete!

Och såklart… alla härliga möten med engagerade konsulter, kolleger, eldsjälar, strateger, samordnare, utvecklare som varje dag tänker och jobbar för att det är möjligt. Tillsammans gör vi det!

Till nästa år?  Då vill jag se en fullskalig representation från alla politiska partier om hur vi i bred samverkan med gemensamt mål får jämställdhetsarbetet att öka takten och ge bättre effekt.

Sämst då?

Att jag missade såååå mycket som hände parallellt. Till exempel ”Gängens systrar” – vi får inte missa tjejerna som är en del av och drabbas av gängkriminalitet. Till nästa år vill jag klona mig😊

Missade du konferensen? Ha koll på Forum jämställdhets hemsida. Mycket material spelades in så att just DU kan titta i efterhand.

bild av två glada konferensdeltagare
Linn Bergsten Ahrens och Helen Nilsson, länsstyrelsen Kalmar deltog glatt på konferensen

/mvh Helen Nilsson, sakkunnig jämställdhet