Jämställdhet – en riktigt bra affärsidè

en superstark tjej

Vilka kopplingar finns mellan produktion, vinst, affärsutveckling och jämställdhet?

Hur arbetar vi med breddad rekrytering?

Hur arbetar vi för att våra arbetsplatser ska vara inkluderande och med det även behålla rekryterade medarbetare?

Det och mycket mer stod på programmet på årets regionala jämställdhetsdag som genomfördes på Hotell Skansen i Färjestaden den 25 augusti 2023. Regnet stod som spön i backen men i den fullsatta konferenssalen var det sol i sinne!

Vi fick en fin välkomsthälsning från kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga som stolt hälsade välkommen till just Öland och Färjestaden – tack för initiativet Matilda! Malin från Region Kalmar lyfte behovet av att jobba med Kalmar läns bottennotering över antalet kvinnor på styrelseposter och Martina från länsstyrelsen påtalade våra tre utmaningar i länet – kompetensflykt, rekrytering, könsuppdelade branscher och därmed markerade behovet av att arbeta med jämställdhet, inkludering och mångfald. Temat för dagen.

Monster i gruppen – gruppen gör monstret

Lars Einar Engström, psykolog, ledarskap och jämställdhetsexpert, författare, näringslivstopp – gav oss en spaning om hur vi gör förändring, att förändringen sitter i oss själva – inte i väggen. Vi är själva ansvariga för att vara den som antingen skapar eller motverkar monstret ”Vi kan kalla honom för Christer”. Om hur han själv varit där, men gjort en förändring. Klappar vi monstret på axeln och ”skrattar med” – då skapar vi monstret. Ironiskt! Sarkastiskt! Skarpt! Befriande!

bild på konferensrum med föreläsare Lars Einar

Den värsta fördomen är att vi inte har några fördomar – stereotyper är den genväg som blir senväg

Jämlikhetsstiftelsen MakeEqual boostade oss i rask takt med praktiska tips och verktyg för ett GÖRANDE. Metoden ”In-inne-ut”, Respekttrappan, om hur man jobbar med inkluderande och schysst jargong. Om språkets och ordens betydelse, om avkodade ansökningar och neutral rekryteringsprocess, om att spana på sig själv innan man pekar på ”de andra”. Och så vidare, och så vidare. Verktygslådan ÄR omfattande! Radioklippet om hur människor 1938 förfasade sig över att lyssna på en kvinna som nyhetsuppläsare gav oss perspektiv om att ”Förändring ÄR möjlig”.

En panel -med lärande exempel på görande. Hur ska vi göra för att åstadkomma förändring? Många kloka erfarenheter från Xylem, Formpress, Telin Rekrytering och kompetens och Scania

en gruppbild på människor som varit med på jämställdhetsdagen

…en nätverkande lunch med kluringar och tips, jadå!

Good Growth, med Helena Tinnert fortsatte med workshop för ett 60-tal medverkande deltagare som gav ännu mer verktyg och inpsiration för att arbeta hållbart, jämställt och långsiktigt.

Summa summarum?

Det finns tydliga kopplingar mellan affärsnytta och rättigheter. Jämställdhet, inkludering och mångfald kan vara nyckeln till en ökad vinst, större produktion, effektivitet och mer pengar helt enkelt. Det som är bra för människan i produktion – är också bra för affärerna.

Jämställdhetsdagen är ett återkommande inslag i länets samordningsuppdrag kring jämställdhetsintegrering och genomförs i bred samverkan med Kalmar kommun, Mörbylånga kommun, Kommunförbundet och region Kalmar län. Tillsammans blir vi bättre!

Temat på nästa års regionala jämställdhetsdag? Det ska vi klura på nu!