Bästa Forumet!

symbol för forum jämställdhet 2020

Att vara en jämställdhetsarbetare kan ibland kännas lite ensamt. Du kan få behöva stå själv mot både passivt och aktivt motstånd, du kan få behöva argumentera för din plats och legitimitet. Du kanske arbetar med enstaka projekt som är tidsbestämda, du kanske är placerad som strateg och då ganska ensam med ”dina” frågor. Och ändå med uppdrag att integrera. Då är ett forum som Forum Jämställdhet viktigt, både för att få inspiration och kunskapsutveckling för enskilda deltagare men också som stöd för att känna ”Vi är många”! För så är det!

Här med Pernilla och Victoria- två andra jämställdhetsarbetare:)

Årets Forum Jämställdhet genomfördes den 5-6 februari i Elmia i Jönköping och samlade ett tusental strateger, politiker, forskare, aktivister och praktiker av olika slag.  Vi som var där fick intressanta och tankeväckande brandtal, lärande exempel och kunskapshöjande föreläsningar. Och sååå roligt att knyta kontakter med kända och okända jämställdhetsarbetare.

Vad sägs t.ex. om :

  • Hur jämställdhetsintegrerar vi barnkonventionen?
  • Utsatta kroppar i ett ojämsätllt samhälle, Surrogatmödraskap och könskorrigeringar
  • Hur går jämställdhetsutvecklingen? Framåt, kräftgång, lite svajjigt, segt som sirap?
  • Myten om våra könade hjärnor (och härmed basta)
  • Från Paris till Sverige – koldioxidbudgetar o kön
  • Facklig feminism
  • Manlighet i förändring
  • Jämställt stöd till barn med NPF-diagnoserIntressant, eller hur!
  • Inledningstal av finansminister Magdalena Andersson som var tydlig med att den feministiska kampen långt ifrån är färdig!

Vad tar jag främst med mig?

1. Fint att jämställdhetsministern i sin utfrågning av Kvinnolobbyn/Clara Berglund faktiskt lyfter länsstyrelsens viktiga roll och uppdrag som sammanhållande myndighet regionalt. Och inte bara EN gång, utan TVÅ! Men tyvärr annars lite oklar och svävande …

2. Aleksa Lundborg som utmanar mig i hennes kåseri/brandtal kring könskorrigering i ett större perspektiv.

3. Tina, som lever med skyddad identitet. hennes liv. Strategi för att överleva. Starkt!

4. Agneta Stark. Alltid tydlig med hur viktigt det är att jämställdhetssäkra den ekonomiska politiken. Tydlig. Skarp. Rolig.

5. Men finast från konferensen var det varma minnestalet över ”vår” fantastiska läromästare i jämställdhetsintegrering, Ölandsbördiga Ann Boman som gick bort precis innan konferensen. Ann Boman var en stor förebild för alla oss som på olika sätt arbetar med Jämställdhetsintegrering, och bland annat var hon författare till många verktyg som ligger till grund för ett framgångsrikt arbete med jämställdhetsintegrering. Hon lever kvar i Mumsmallen, Trappan och Fyra rum med mera! Ann – vi tar ditt verk vidare och jobbar på!

Till nästa år vore det fint med lite mer polemik och mindre av entydig samstämmighet – vi som står i verkligheten möts ibland av praktiska dilemman – hjälp oss med dem! Case! Och var fanns Nationella sekretariatet för Genusforskning?? 

Så…om du har chansen till Forum Jämställdhet nästa år i Stockholm – ta den! Åk! Och ta med en kollega eller varför inte din chef!

 Over and out/Helen sakkunnig jämställdhet Kalmar län